Wodzionka jest jedną z ciekawszych zup w polskiej kuchni. Jest idealnym pomysłem, gdy w domu mamy zbyt dużo czerstwego chleba. Poniższy przepis pozwala ją przygotować w kilka minut!
Wodzionka jest niewątpliwie jednym z symboli śląskiej kuchni, zwłaszcza w czasach PRL-u. Chcąc przypomnieć sobie jej smak, wystarczy przygotować ją według poniższego przepisu.
Składniki:
4 kromki czerstwego suchego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
sól
pieprz
litr wody
Sposób przygotowania:
Gotujemy litr czystej wody. W międzyczasie obieramy czosnek z łupin i siekamy go na drobne kawałki, po czym solimy i rozcieramy na gładką pastę. Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do głębokich misek, po czym dodajemy czosnek. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy smalcu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Zupa jest gotowa, gdy chleb będzie rozmiękły, a smalec się roztopi.