REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSchab w sosie własnym - delikatny i aromatyczny. Rozpływa się w ustach!

Schab w sosie własnym – delikatny i aromatyczny. Rozpływa się w ustach!

schab w sosie własnym
YouTube | schnell food

Schab w sosie własnym to wyśmienity pomysł na obiad. Jest bardzo delikatny, mięciutki, a zarazem aromatyczny i wyrazisty w smaku. Idealnie smakuje w połączeniu z ziemniakami i smaczną surówką z pora lub kapusty pekińskiej z marchewką. Poznaj przepis!

REKLAMA

Nie masz pomysłu na obiad? Przychodzimy więc z rewelacyjnym przepisem na duszony schab w sosie własnym! Proste i pyszne danie, które z pewnością zasmakuje każdemu. Nie wymaga wielu składników, dlatego warto go wypróbować w swojej kuchni. Przygotuje go z łatwością każdy początkujący smakosz!

Schab w sosie własnym – przepis

schab w sosie własnym
YouTube | schnell food

Składniki:

» 800 g schabu wieprzowego

» 2 cebule

» 350 ml wody

» 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżka masła

» pół łyżeczki śmietany 18%

» sól, pieprz do smaku

» garść szczypiorku

» 2 liście laurowe

» 2 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Cebulę posiekaj w piórka, przełóż na talerzyk i odstaw. Schab pokrój w plastry, a następnie rozbij je tłuczkiem z dwóch stron. Przypraw je solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmaż plastry schabu na średnim ogniu przez 4-5 minut i obróć na drugą stronę.

Dodaj cebulę i przykryj pokrywką patelnię, aby lekko ją poddusić i żeby zmiękła. Podlej mięso wodą, następnie dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie, wymieszaj lekko i przykryj pokrywką. Duś schab przez około 40 minut, aż będzie miękki. Przygotuj zasmażkę – na patelni rozgrzej masło i dodaj mąkę, następnie mieszaj energicznie i smaż przez około 5 minut, by zniwelować smak mąki. Pilnuj jednak, by jej spalić.

Dodaj do sosu i mieszaj szybko, do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pół łyżeczki śmietany, ponownie wymieszaj oraz posyp szczypiorkiem. I gotowe! Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem z dodatkiem ogórka kiszonego lub surówki z pora, albo kapusty pekińskiej z marchewką.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA