Szczypiorku używamy w kuchni bardzo często, ponieważ lubimy jego smak. Dodajemy go zazwyczaj do sałatek, twarogu, jajecznicy, omleta czy ziemniaków. Jak go odpowiednio przechowywać, aby cieszyć się jego świeżością na dłużej? Istnieje parę wypróbowanych sposobów.
Szczypiorek jest nowalijką, która zawiera mnóstwo dobroczynnych substancji odżywczych. Zielone warzywo najczęściej wykorzystuje się w kuchni do urozmaicenia smaku potraw i nadania im cudownego zapachu. Ponadto przechowywanie tego warzywa jest niesłychanie proste. Poznaj ten praktyczny sposób.
Przechowywanie szczypiorku
Świeży szczypiorek należy wyjąć z plastikowego opakowania, położyć na wilgotnym papierowym ręczniku, owinąć nim i włożyć do chłodziarki. Zabezpieczony w ten sposób, w optymalnych warunkach przetrwa nawet trzy dni.
Jest też inny sposób na zachowanie świeżości szczypiorku. Trzeba go umyć, a potem osuszyć. Drobno posiekać, włożyć do szczelnego pojemnika i umieścić w lodówce. Szczypior może pozostać świeży nawet przez dwa tygodnie.
Czy można zamrozić szczypior?
Tak. Mrożenie nie wpłynie negatywnie na barwę i smak nowalijki. Przed schowaniem go w zamrażarce wskazane jest jego staranne umycie i osuszenie za pomocą ręcznika. Potem należy go drobno pokroić i przełożyć do szczelnego pudełka z pokrywką. Szczypiorek może w takich warunkach spędzić do sześciu miesięcy.