REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto malinowe - tak delikatne i pyszne, że rozpływa się w ustach!

Ciasto malinowe – tak delikatne i pyszne, że rozpływa się w ustach!

ciasto malinowe
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto malinowe to idealna propozycja deseru na ciepłe dni, ale nie tylko. Sprawdzi się na każdą okazję, bo jest tak delikatne i pyszne, że nie nikt nie przejdzie obojętnie obok tego wypieku. Poznaj przepis i koniecznie spróbuj.

REKLAMA

Pyszny, puszysty i lekki jak piórko biszkopt połączony z bitą śmietaną i kremem malinowym to nieziemsko smaczna kompozycja smaków. Do przygotowania tego ciasta możesz użyć malin świeżych i mrożonych. Warto zrobić to ciasto, bo z pewnością pokocha go każdy smakosz. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Ciasto malinowe –  delikatne, pyszne i aromatyczne. Przepis

ciasto malinowe
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Biszkopt:

» 6 jajek

» 130 g cukru

» 1 cukier wanilinowy

» 150 ml oleju

» 150 ml jogurtu

» 110 g mąki

» 1 proszek do pieczenia

Krem malinowy: 

» 500 g malin

» 3 łyżki cukru

» 2 puddingi malinowe

» 700 ml wody

Bita śmietana: 

» 500 ml śmietanki kremówki

» 1,5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie: 

Przygotuj biszkopt: do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy, następnie miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, do momentu aż masa będzie jasna i bardzo puszysta. Dolej olej oraz jogurt, a potem całość ponownie zmiksuj. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Dodawaj mąkę porcjami do masy jajecznej i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej biszkopt. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a potem przekrój go na dwa równe blaty.

Przygotuj krem malinowy: do garnka wsyp maliny i cukier, następnie zagotuj na średnim ogniu. Przelej do miski i dodaj 500 ml wody. Jeśli nie lubisz pestek, możesz je odcedzić i dopiero dolać wodę. W drugiej misce wymieszaj dwa budynie malinowe z 200 ml wody. Wywar z malin i wody lekko zagotuj, a potem dodaj rozrobiony budyń malinowy i energicznie mieszaj, aż masa stanie się gęsta.

Od razu posmaruj biszkopty gorącym kremem malinowym i pozostaw je do wystygnięcia. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem, a kiedy krem malinowy ostygnie, posmaruj biszkopty grubszą warstwą bitej śmietany. Na wierzch możesz poukładać maliny lub posypać mleczną czekoladą. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA