Ciasto malinowe – tak delikatne i pyszne, że rozpływa się w ustach!

ciasto malinowe
YouTube | Natašine Slastice

Ciasto malinowe to idealna propozycja deseru na ciepłe dni, ale nie tylko. Sprawdzi się na każdą okazję, bo jest tak delikatne i pyszne, że nie nikt nie przejdzie obojętnie obok tego wypieku. Poznaj przepis i koniecznie spróbuj.

   

Pyszny, puszysty i lekki jak piórko biszkopt połączony z bitą śmietaną i kremem malinowym to nieziemsko smaczna kompozycja smaków. Do przygotowania tego ciasta możesz użyć malin świeżych i mrożonych. Warto zrobić to ciasto, bo z pewnością pokocha go każdy smakosz. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Ciasto malinowe –  delikatne, pyszne i aromatyczne. Przepis

ciasto malinowe
YouTube | Natašine Slastice

Składniki:

Biszkopt:

» 6 jajek

» 130 g cukru

» 1 cukier wanilinowy

» 150 ml oleju

» 150 ml jogurtu

» 110 g mąki

» 1 proszek do pieczenia

Krem malinowy: 

» 500 g malin

» 3 łyżki cukru

» 2 puddingi malinowe

» 700 ml wody

Bita śmietana: 

» 500 ml śmietanki kremówki

» 1,5 łyżki cukru pudru

   

Przygotowanie: 

Przygotuj biszkopt: do miski wbij jajka, wsyp cukier i cukier wanilinowy, następnie miksuj przez kilka minut na wysokich obrotach, do momentu aż masa będzie jasna i bardzo puszysta. Dolej olej oraz jogurt, a potem całość ponownie zmiksuj. Do drugiej miski wsyp mąkę i proszek do pieczenia, następnie wymieszaj. Dodawaj mąkę porcjami do masy jajecznej i mieszaj delikatnie drewnianą łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia, a potem wlej biszkopt. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a potem przekrój go na dwa równe blaty.

   

Przygotuj krem malinowy: do garnka wsyp maliny i cukier, następnie zagotuj na średnim ogniu. Przelej do miski i dodaj 500 ml wody. Jeśli nie lubisz pestek, możesz je odcedzić i dopiero dolać wodę. W drugiej misce wymieszaj dwa budynie malinowe z 200 ml wody. Wywar z malin i wody lekko zagotuj, a potem dodaj rozrobiony budyń malinowy i energicznie mieszaj, aż masa stanie się gęsta.

Od razu posmaruj biszkopty gorącym kremem malinowym i pozostaw je do wystygnięcia. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem, a kiedy krem malinowy ostygnie, posmaruj biszkopty grubszą warstwą bitej śmietany. Na wierzch możesz poukładać maliny lub posypać mleczną czekoladą. Smacznego!

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę