Rosół zajmuje czołowe miejsce w naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mogliby go jeść nawet codziennie. Okazuje się, że dodatek pewnej przyprawy może wspaniale podkręcić smak rosołu. Chodzi o curry.
Rosół z dodatkiem curry smakuje doskonale
Każdy wielbiciel kulinariów powinien pokusić się o dodatek curry do rosołu. Jednak dla niektórych ten dodatek może wydawać się dość dyskusyjnym pomysłem. Niemniej jednak dzięki znakomitej przyprawie bulion nabierze wyrazistego smaku, któremu nikt nie będzie mógł się oprzeć. Za sprawą curry, inne dodatki, szczególnie kostka rosołowa będą niepotrzebne.
Curry to wartościowa mieszanka przypraw składająca się zazwyczaj z: kurkumy, czosnku, goździków, cynamonu, chili i imbiru. Prawdopodobnie może mieć działanie antynowotworowe i przeciwdziałać chorobom układu krążenia.
Poniższa receptura na rosół z curry jest prosta. Wystarczy krok po kroku prześledzić ten przepis. Na początku warto zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników.
2 udka kurczaka
2 pietruszki
4 marchewki
3 ząbki czosnku
seler
cebula
3 g lubczyku
4 g curry
4 ziarna ziela angielskiego
natka pietruszki
3 ziarna pieprzu
odrobina chili
2 liście laurowe
Przygotowanie:
W garnku z zimną wodą umieść mięso. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek. Podgrzewaj na małym gazie około 40 minut. W międzyczasie zbierz z bulionu szumowiny. Dodaj do garnka opaloną cebulę i obrane warzywa. Gotuj rosół na wolnym ogniu kolejne 40 minut. Potem dodaj resztę przypraw. Całość gotuj jeszcze co najmniej pół godziny. Rosół w tej wersji najlepiej smakuje z makaronem i pokrojoną natką pietruszki. Dodatek w postaci curry na pewno spodoba się wielu smakoszom. Warto także sięgnąć po rosół w tradycyjnym wydaniu.