Zupa krem z brokułów podawana jest z grzankami czosnkowymi, które idealnie dopełniają ją smakowo. Jest bardzo zdrowa, dlatego warto ją przygotować. Poznaj prosty przepis!
Brokuły to warzywo o bardzo niskiej kaloryczności, a w dodatku zawiera wiele cennych wartości odżywczych, takich jak witamina A i K, flawonoidy, karotenoidy i antyoksydanty zwalczające wolne rodniki. Zupa z brokułów to idealne dopełnienie diety, a w dodatku jest obłędnie pyszna. Oto przepis!
Zupa krem z brokułów – pyszna i zdrowa. Przepis
Składniki:
› 500 g brokułów
› cebula
› 100 g słodkiej, płynnej śmietany 30-36%
› 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
› 2 łyżki masła
› sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
› chleb do grzanek + czosnek granulowany, sól
Przygotowanie:
Brokuły umyj i dokładnie rozdziel ich różyczki, następnie obierz łodygi i pokrój je na małe kawałki. Cebulę posiekaj drobno, a potem podsmaż ją na patelni z niewielką ilością masła. Dodaj brokuły, a potem wlej bulion, następnie pomieszaj i gotuj około 20 minut pod przykryciem.
W tym czasie przygotuj grzanki: chleb pokrój na małe kawałeczki i dopraw je czosnkiem granulowanym i solą. Patelnię rozgrzej z odrobiną tłuszczu, następnie wrzuć pokrojony chleb i podgrzewaj przez kilka minut.
Gdy brokuły będą miękkie, wyjmij je z wywaru, a potem zblenduj lub zmiksuj w malakserze. Kilka różyczek możesz zostawić do dekoracji zupy. Zblendowane brokuły dodaj do wywaru i gotuj chwilę na niewielkim ogniu. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i cukier do smaku.
Zupę rozlej na talerze, a potem na wierzch posyp grzanki, udekoruj kilkoma różyczkami brokułów i gotowe! Smacznego!