Ogórki kiszone stanowią jeden z ciekawszych produktów żywnościowych w polskiej kuchni. Na ich bazie można przygotować wiele pysznych dań, a pasta do smarowania jest jednym z takich pomysłów.
Kiszone ogórki zajmują szczególne miejsce w tradycji polskiej kuchni. Często stanowią one dodatkiem do dań obiadowych, jednak mogą one również być świetnym pomysłem na jeden ze składników pysznej pasty.
Składniki:
200 g makreli wędzonej
3 ogórki kiszone
3 jajka
2 cebule
20 g majonezu
20 g jogurtu naturalnego
pęczek natki pietruszki
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo i kiedy ostygną, ściągamy skorupkę, po czym kroimy je w niewielką kostkę. Następnie tak samo kroimy ogórki i cebulę, a makrelę pozbawiamy skóry i ości i również dzielimy ją na małe kawałki. Wszystko łączymy z natką pietruszki, majonezem i jogurtem naturalnym. Całość doprawiamy solą i pieprzem.