Galaretkowiec to przysmak, który spodoba się każdemu wielbicielowi deserów. Ciasto cieszyło się szczególną sławą w okresie PRL-u i wtedy specjał bił rekordy popularności. Dziś przypomina nam miłe wspomnienia z beztroskich lat dzieciństwa. Poniżej znajduje się receptura na ten unikalny smakołyk.
Przepis na kultowy galaretkowiec
W ostatnim czasie sporą popularnością cieszą się ciasta bez pieczenia. Przedstawiamy prosty przepis na nieco zapomniany galaretkowiec. Jego przygotowanie jest ekspresowe, a kolejną zaletą jest przystępność składników.
Prosty do zrobienia deser znakomicie sprawdzi się zarówno na deser, jak i też na różnego rodzaju okazje np. przyjęcie urodzinowe.
Składniki:
300 ml wody
30 g żelatyny w proszku
3 opakowania galaretek w różnych kolorach
50 g cukru pudru
200 g śmietanki kremówki
600 g jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Każdą z galaretek roztop w chłodnej wodzie i włóż je do lodówki, aby zupełnie stężały. Następnie galaretki pokrój w grubszą kostkę. Do żelatyny wlej trochę letniej wody, a potem umieść ją w mikrofalówce i podgrzej. Ubij schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, dodaj do niej jogurt grecki i cukier puder. Odrobinę masy połącz z żelatyną, pomieszaj oba składniki i dodaj do jogurtu. Do masy dodaj również kostki galaretek. Całość przelej do formy i wstaw galaretkowiec do lodówki.