Kotlety schabowe zajmują zasłużone miejsce w polskiej kuchni. Sposobów ich przygotowania jest całkiem sporo, jednak poniższa propozycja Karola Okrasy bije wszystkie inne na głowę.
Wśród wielu przykładów polskich potraw, które są ulubionymi wśród Polaków kotlety schabowe zasłużenie zajmują wysokie miejsce. Przygotowując je według poniższego przepisu można być pewnym pysznego efektu.
Składniki:
5 plastrów schabu
2-3 jajka
panko lub płatki kukurydziane
mąka uniwersalna
sól i pieprz
smalec do smażenia
Sposób przygotowania:
Kawałki schabu zawinięte w folię spożywczą dokładnie rozbijamy tłuczkiem. Idealna grubość nie powinna przekraczać 1,5 cm. Jajka roztrzepujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach rozsypujemy mąkśei wybraną panierkę.
Mięso obtaczamy w mące, moczymy w jajku i potem w panierce, po czym odkładamy na bok. Smażymy na smalcu z obu stron, aż uzyskamy odpowiednią chrupkość i złoty kolor.