Sezon na szparagi jest długo wyczekiwanym momentem przez miłośników tego warzywa. Jeśli już uda nam się je zdobyć, świetnym pomysłem jest przygotowanie pysznej i pożywnej zupy na ich bazie.
Przepisów na wykorzystanie szparagów jest co nie miara. Jednym z lepszych pomysłów jest przyrządzenie zupy, która nie powinna sprawić nikomu większego problemu. Poniższy przepis to udowadnia.
Składniki:
10 sztuk zielonych szparagów
1/2 kg ziemniaków np. młodych
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu drobiowego
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki posiekanego szczypiorku
200 g śmietany 18%
ser feta
Sposób przygotowania:
Ziemniaki czyścimy i kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem podsmażamy je na maśle i oliwie (3-4 minuty). W międzyczasie obieramy czosnek, kroimy go na pół i dodajemy do ziemniaków, po czym smażymy kolejne 2 minuty. Dodajemy gorący bulion, kurkumę i zagotowujemy na małym ogniu do uzyskania miękkości ziemniaków.
Od szparagów odłamujemy twarde końcówki, a pozostałą część myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy przez minutę, a do zupy dodajemy koperek. Śmietanę przekładamy do miseczki i stopniowo dodajemy po łyżce ciepłego wywaru, mieszamy i dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy i podajemy z fetą.