Zupa krem z pomidorów to jedna z najpopularniejszych zup, podawanych w gęstej i kremowej formie. Poniższa propozycja z bazylią i mascarpone to zdecydowanie najciekawszy z możliwych przepisów.
Krem z pomidorów jest włoskim przysmakiem, który szturmem wdarł się do polskiej kuchni. Podając ją z bazylią i serem mascarpone możemy być pewni, że wszyscy domownicy będą zachwyceni!
Składniki:
puszka pomidorów
opakowanie passaty pomidorowej 0,5l (można zastąpić pomidorami z puszki)
0,5l bulionu warzywnego lub drobiowego
1 duża cebula lub 3 cebulki szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki serka mascarpone
1 duża marchew
sól, pieprz
suszone oregano
pół łyżeczki cynamonu
2-3 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Cebulę i marchew obieramy, po czym kroimy na małe kawałki. Oliwę z oliwek podgrzewamy w dużym garnku i smażymy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy marchew, passatę, puszkę pomidorów i bulion, po czym zagotowujemy. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20-30 minut.
Doprawiamy zupę solą, pieprzem, oregano, cynamonem i cukrem. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy dwie łyżki mascarpone i przy użyciu blendera miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec posypujemy listkami bazylii.