Orientalna kuchnia bardzo często pojawia się na polskich stołach. Propozycja przyrządzenia wieprzowiny po chińsku z ananasem jest bardzo łatwa w wykonaniu, a z drugiej przepyszna w swoim efekcie końcowym.
Składniki:
1,5 kg mięsa wieprzowego, może to być szynka albo polędwica
1 cebula, posiekana w kostkę
1 główka czosnku
250 g soku ananasowego
500 g świeżego ananasa
250 ml wody
100 g sosu sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzewamy na szerokiej patelni. Podgrzewamy wieprzowinę i czekamy aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy, co 2-3 minuty mieszając. Po tym czasie dolewamy sok ananasowy, zagotowujemy i gotujemy przez 3-5 minut. Dodajemy sos sojowy i wodę, doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 50-60 minut. Po tym czasie wołowina powinna być odpowiednio miękka. Na koniec dodajemy kawałki ananasa i gotujemy przez kolejne 2 minuty. W razie potrzeby można doprawić.