REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKawałki kurczaka w niezwykłej panierce - smakują lepiej niż z KFC!

Kawałki kurczaka w niezwykłej panierce – smakują lepiej niż z KFC!

Kawałki kurczaka w niezwykłej panierce

Kawałki kurczaka w niezwykłej panierce to świetny pomysł na ekspresową przekąskę, ale nie tylko! Idealnie sprawdzą się także na obiad, a zwłaszcza wtedy gdy nie mamy pomysłu. Panierka jest tak chrupiąca i pyszna, że smakuje nawet lepiej niż z KFC! Poznaj przepis. 

REKLAMA

Te kawałki kurczaka mają panierkę, którą pokocha każdy smakosz. Jest tak chrupiąca, że przebija smakiem nawet te z KFC więc koniecznie jej wypróbuj. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub szybką przekąskę to zrób kurczaka z tego przepisu. Są soczyste i miękkie w środku, a na zewnątrz chrupkie i wyraziste w smaku. Oto najlepsza receptura na niezwykłą panierkę.

Kawałki kurczaka w niezwykłej panierce. Lepsze niż z KFC i błyskawiczne w wykonaniu

Kawałki kurczaka w niezwykłej panierce

Składniki:

» 600 g piersi z kurczaka

» 3 jajka

» 1 łyżeczka kurkumy

» 1 łyżeczka słodkiej papryki

» ząbek czosnku

» 1 łyżeczka curry i przyprawy do kurczaka

» 1/3 łyżeczki soli i pieprzu

» 200 g płatków kukurydzianych

» 200 g mąki pszennej

Przygotowanie: 

Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Jajka wbij do miski, a następnie wsyp kurkumę, słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, curry oraz przyprawę do kurczaka. Dodaj sól i pieprz, a potem całość wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj krótko mikserem.

Dzięki temu, że przyprawy są wymieszane z jajkiem zachowasz idealny smak mięsa. Włóż pokrojonego kurczaka do jajek z przyprawami i odstaw na 10 minut do lodówki. Przygotuj panierkę – płatki kukurydziane pokrusz na bardzo drobne kawałki, następnie włóż do miski. Dodaj mąkę, odrobinę soli, pieprzu i całość wymieszaj.

Na patelnię wlej dużą ilość oleju i rozgrzej ją na dużym ogniu. W tym czasie wyjmij kurczaka z lodówki, a potem każdy kawałek obtaczaj dokładnie w panierce, ponownie w jajku i znów w panierce. Wrzucaj je na mocno rozgrzany olej, wtedy panierka nie wchłonie nadmiaru tłuszczu. Pilnuj jednak, by jej nie spalić zbyt szybko.

I gotowe! Podawaj je z ketchupem lub sosem czosnkowym albo frytkami i surówką. Smacznego!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA