Chrupiące udka z kurczaka. Ta panierka jest niezwykle pyszna! Przepis

chrupiące udka z kurczaka
YouTube | Cucinare con amore

Chrupiące udka z kurczaka to pyszny obiad, który pokochają wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Panierka jest niezwykle chrupka i pyszna, a w dodatku przygotujesz ją błyskawicznie. Poznaj przepis!

REKLAMA

Pieczone udka w piekarniku nie muszą być nudne – wystarczy, że przygotujesz je w pysznej i obłędnie chrupiącej panierce. Panierowane podudzia są miękkie i soczyste w środku, mięso samo odchodzi od kości, a panierka smakuje lepiej, niż ta z KFC! Poznaj obłędny przepis na pyszne udka kurczaka.

Chrupiące udka z kurczaka – pyszne i soczyste. Przepis

chrupiące udka z kurczaka
YouTube | Cucinare con amore

Składniki:

» 8 z kurczaka

» 80 g krakersów

» 50 g sera drobno startego

» sól i pieprz

» pół łyżeczki słodkiej papryki

» 1 jajko

» 50 ml mleka

REKLAMA

Przygotowanie:

Krakersy wsyp do miski i rozdrobnij je tłuczkiem do ziemniaków bardzo drobno. Ser zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a następnie dodaj do krakersów i wymieszaj. Dodaj do panierki sól, pieprz oraz słodką paprykę i ponownie wymieszaj.

Do drugiej miski wbij jajko oraz wlej mleko, a potem całość rozmieszaj widelcem, aż się połączą. Udka z kurczaka posól lekko oraz posyp pieprzem, a następnie maczaj kolejno w jajku i panierce. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i układaj opanierowane mięso.

REKLAMA

Piekarnik nagrzej do 200 stopni i włóż blaszkę z udkami na 30 minut. Po upieczeniu podawaj je z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, frytkami, ryżem i surówką lub z ketchupem albo sosem czosnkowym.

Podziel się: