Bataty są nieco niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie! Ich smak oraz różnorodność przyrządzania, np. w formie placków sprawia, że każdy powinien tego spróbować.
Składniki:
4 większe bataty
czerwona cebula
ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
szczypta oregano
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy posiekany czosnek i cebulę oraz przyprawy. Odstawiamy na pół godziny. Potem odcedzamy nadmiar wody, dodajemy jajka, mąkę, szczypiorek i dokładnie mieszamy.
Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy duże masy, po czym smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki podajemy z odrobiną śmietany i ulubionymi warzywami.