Pyszne i soczyste placki z batatów. Zobacz przepis

YouTube | Przepisypl

Bataty są nieco niedocenianym warzywem w polskiej kuchni. Zupełnie niesłusznie! Ich smak oraz różnorodność przyrządzania, np. w formie placków sprawia, że każdy powinien tego spróbować.

REKLAMA

REKLAMA

Składniki:

REKLAMA

4 większe bataty
czerwona cebula
ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2 jajka
posiekany szczypiorek
sól, pieprz
szczypta oregano
olej do smażenia

REKLAMA

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy posiekany czosnek i cebulę oraz przyprawy. Odstawiamy na pół godziny. Potem odcedzamy nadmiar wody, dodajemy jajka, mąkę, szczypiorek i dokładnie mieszamy.

REKLAMA

Olej rozgrzewamy na patelni i łyżką nakładamy duże masy, po czym smażymy na złoty kolor z obu stron. Placki podajemy z odrobiną śmietany i ulubionymi warzywami.

Podziel się: