Domowe chrupiące gofry wydają się nie lada wyzwaniem, jednak z tym przepisem przygotujesz je w kilka chwil. Są pyszne, obłędnie chrupkie i ekspresowe. Oto przepis!
Kto z nas nigdy nie jadł gofrów z ulubionymi dodatkami? Teraz masz je na wyciągnięcie ręki! Proste składniki, odrobina czasu i domowe chrupiące gofry jak z nadmorskiej budki zjesz u siebie w domu. Są pyszne, dlatego musisz ich spróbować!
Domowe chrupiące gofry – rewelacyjne w smaku. Przepis
Do przygotowania chrupiących gofrów potrzebujesz:
» 2 szklanki mleka
» 1/3 szklanki oleju
» 2 jajka (należy oddzielić żółtka od białek)
» 2 łyżki cukru
» łyżeczka proszku do pieczenia
» 2 szklanki mąki pszennej
» szczypta soli
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek, następnie wszystkie składniki poza białkami zmiksuj na gładką masę.
Białka ubij na sztywną pianę, a potem dodaj do masy i delikatnie wymieszaj do momentu połączenia się składników.
Powstałe ciasto porcjami wlewaj na rozgrzaną gofrownicę, następnie piecz aż gofry uzyskają rumiany kolor, a potem studź je na kratce.
Podawaj z bitą śmietaną oraz ulubionymi owocami. Dodatki do gofrów są różnorodne, od cukru pudru, po płynną czekoladę! Smacznego!