Karczochy przyrządzone w odpowiedni sposób mogą zachwycić swoim niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Sprawdź, jak je poprawnie przygotować oraz z czym podawać. Sposób jest bardzo prosty!
Karczochy mają niecodzienne walory smakowe i mnóstwo właściwości zdrowotnych. Ich częste spożywanie może poprawić stan wątroby i nerek. Sezon na karczochy rozpoczyna się wraz z początkiem lata, a kończy dopiero późną jesienią. W sklepach znajdziemy najczęściej fioletowe i zielone warzywa. Sprawdź, jak należy je przyrządzić, aby zaskoczyły niejedno podniebienie.
Jak należy jeść karczochy?
Złap w dłoń kwiat karczocha i usuń znajdującą się nad nasadą łodygę. Pozbądź się twardych zewnętrznych liści i odetnij czubek kwiatostanu. Małym nożem pokrój warzywo na pół i usuń część wewnętrzną. Oczyszczonego w ten sposób karczocha należy starannie umyć, a następnie przejść do kolejnego etapu przyrządzania.
Doskonałymi dodatkami do karczochów są jajka i pomidory. Warzywa mogą być też składnikiem lekkiej sałatki albo uzupełnieniem dań z makaronu.
Sposoby na przyrządzenie karczochów
Młode karczochy w porównaniu z tymi starszymi gotuje się łatwiej. Po usunięciu z nich łodygi i oderwaniu liści zewnętrznych należy wrzucić warzywa do osolonego wrzątku i gotować ok. 40 minut. Można je też z powodzeniem upiec. Wystarczy rozłożyć karczochy na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po około 45 minutach powinny być gotowe.