Cukinia jest jednym z tych warzyw, które idealnie sprawdzą się w przypadku wielu potraw. Jednym z pomysłów na jej wykorzystanie jest przyrządzenie gulaszu, który idealnie sprawdzi się jako potrawa obiadowa.
Składniki:
3 cukinie
koperek
2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
250 ml mleka kokosowego
sól
pieprz
szczypta wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, po czym podsmażamy ją w garnku z oliwą. Potem obieramy i kroimy w plasterki marchew, szatkujemy pietruszkę i wrzucamy do garnka, po czym smażymy kilka minut. Cukinię potem kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na suchej patelni z obu stron, a następnie dodajemy do garnka.
Wszystkie warzywa zalewamy mlekiem kokosowym dodajemy czosnek, przyprawy i wędzoną paprykę. gotujemy przez 8-10 minut, a pod koniec dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny.