REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMleko przypala i przywiera się podczas gotowania? Jest na to prosty sposób

Mleko przypala i przywiera się podczas gotowania? Jest na to prosty sposób

Pixabay.com

Gotowanie mleka jest czynnością wykonywaną przy okazji gotowania wielu potraw, ale także np. przy przyrządzaniu kakao. Jeśli jesteśmy nieuważni, możemy doprowadzić do jego przypalenia. Jak tego uniknąć?

REKLAMA

Mleko nie zawsze jest spożywane wprost z butelki czy kartonu. W przypadku wielu dań musimy je uprzednio podgrzać lub gotować przez dłuższy czas, aby finalna potrawa wyszła tak jak należy.

Kiedy już dojdzie do przypalenia się mleka, zabrudzenie niezwykle trudno usunąć podczas zmywania. Warto jednak znać jeden trik, który pozwoli zapobiec powstawaniu takich sytuacji.

Wystarczy wlać nawet dwie łyżki wody, zagotować ją, a kiedy zacznie wrzeć, natychmiast ją wylać, a potem wlać mleko do gotowania. W taki sposób nie dojdzie do powstawania przypaleń.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA