Niezwykłe zastosowania soli, o których mało kto wie. Sól towarzyszy nam najczęściej w kuchni i większość uważa, że zna jej zastosowanie. Okazuje się jednak, że o pewnych właściwościach nie miałeś pojęcia. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś!
Sól kuchenna dodawana jest do dań, by nadać im odpowiedniego smaku. Inni dodają ją także do przygotowania ciast, na przykład w trakcie ubijania piany z białek. Dzięki temu lepiej się ubija i jest bardziej błyszcząca. Ale okazuje się, że sól posiada niezwykłe zastosowania, które powinien poznać każdy, bo są bardzo przydatne i skuteczne. Oto 5 nietypowych zastosowań soli w kuchni.
Niezwykłe zastosowania soli w kuchni – będziesz zaskoczony!
Wiele osób zna triki z solą, takie jak solenie białek, wody podczas gotowania jajek i dodawanie jej do ciast. Ale o tych pięciu zastosowaniach z pewnością nie słyszeliście. Poznaj je i koniecznie wypróbuj!
1. Mleko
Aby zachować mleko na dłużej w lodówce, dodaj do otwartej butelki szczyptę soli. Zakręć i wymieszaj. Dzięki temu będzie świeże o kilka dni dłużej.
2. Jabłka
Co zrobić, żeby zachować smak i zapach jabłek podczas gotowania? Dodaj do nich odrobinę soli, a efekty przejdą twoje oczekiwania. Dzięki temu jabłka będą mieć obłędny smak i zapach, a w dodatku sprawia, że szybciej miękną i nie trzeba ich długo gotować.
3. Kawa i herbata
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że smak kawy i herbaty poprawia…odrobina soli kuchennej! Dzięki temu kawa będzie bardziej wyrazista, a herbata bardziej aromatyczna. Sprawdź i przekonaj się!
4. Rabarbar
Rabarbar jest kwaśny i dodajesz bardzo dużo cukru? Sposobem na to jest sól! Posól lekko rabarbar, a dzięki temu nie będzie trzeba używać tak dużej ilości cukru. Sól świetnie odkwasza to warzywo.
5. Melony, pomarańcze i grejpfruty
Dodaj szczyptę soli do pokrojonych melonów, pomarańczy lub grejpfrutów. To sprawi, że te owoce będą jeszcze bardziej pyszne. Sól wydobędzie ich niepowtarzalny smak.
Te zastosowania są rewelacyjne, dlatego każdy musi je poznać!