REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiNiezwykłe zastosowania soli w kuchni. Nie miałeś o nich pojęcia!

Niezwykłe zastosowania soli w kuchni. Nie miałeś o nich pojęcia!

Niezwykłe zastosowania soli

Niezwykłe zastosowania soli, o których mało kto wie. Sól towarzyszy nam najczęściej w kuchni i większość uważa, że zna jej zastosowanie. Okazuje się jednak, że o pewnych właściwościach nie miałeś pojęcia. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś!

REKLAMA

Sól kuchenna dodawana jest do dań, by nadać im odpowiedniego smaku. Inni dodają ją także do przygotowania ciast, na przykład w trakcie ubijania piany z białek. Dzięki temu lepiej się ubija i jest bardziej błyszcząca. Ale okazuje się, że sól posiada niezwykłe zastosowania, które powinien poznać każdy, bo są bardzo przydatne i skuteczne. Oto 5 nietypowych zastosowań soli w kuchni.

Niezwykłe zastosowania soli w kuchni – będziesz zaskoczony!

Niezwykłe zastosowania soli

Wiele osób zna triki z solą, takie jak solenie białek, wody podczas gotowania jajek i dodawanie jej do ciast. Ale o tych pięciu zastosowaniach z pewnością nie słyszeliście. Poznaj je i koniecznie wypróbuj!


1. Mleko


Aby zachować mleko na dłużej w lodówce, dodaj do otwartej butelki szczyptę soli. Zakręć i wymieszaj. Dzięki temu będzie świeże o kilka dni dłużej.


2. Jabłka


Co zrobić, żeby zachować smak i zapach jabłek podczas gotowania? Dodaj do nich odrobinę soli, a efekty przejdą twoje oczekiwania. Dzięki temu jabłka będą mieć obłędny smak i zapach, a w dodatku sprawia, że szybciej miękną i nie trzeba ich długo gotować.


3. Kawa i herbata


Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że smak kawy i herbaty poprawia…odrobina soli kuchennej! Dzięki temu kawa będzie bardziej wyrazista, a herbata bardziej aromatyczna. Sprawdź i przekonaj się!


4. Rabarbar


Rabarbar jest kwaśny i dodajesz bardzo dużo cukru? Sposobem na to jest sól! Posól lekko rabarbar, a dzięki temu nie będzie trzeba używać tak dużej ilości cukru. Sól świetnie odkwasza to warzywo.


5. Melony, pomarańcze i grejpfruty


Dodaj szczyptę soli do pokrojonych melonów, pomarańczy lub grejpfrutów. To sprawi, że te owoce będą jeszcze bardziej pyszne. Sól wydobędzie ich niepowtarzalny smak.

Te zastosowania są rewelacyjne, dlatego każdy musi je poznać!

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA