Wiele osób używa Maggi w swojej kuchni. Przyprawa jest dodatkiem do sosów, zup czy potraw mięsnych. Okazuje się, że można ją z sukcesem zastąpić ziołowymi odpowiednikami, które są smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze.
Recepturę na tę słynną przyprawę wymyślił Szwajcarski przedsiębiorca Julius Maggi w XIX wieku. Tradycyjnie w skład Maggi wchodził ekstrakt z lubczyku, który pogłębiał smak wielu potraw i nadawał wyśmienite nuty smakowe. Niestety, dzisiaj lubczyk stanowi zaledwie ułamek całej mieszanki przyprawowej, która pełna jest chemii.
Czym zastąpić Maggi? Podpowiadamy
Nie ma wątpliwości, że najlepszym zamiennikiem Maggi jest po prostu lubczyk. Jako pierwotny dominujący składnik maggi, w smaku jest bardzo do niej zbliżony. Mało kto wie, że lubczyk to cenna roślina, która zmniejsza poziom cholesterolu, działa moczopędnie i wspiera pracę układu pokarmowego. Dodatkowym atutem zioła jest opcja dodania go do niemal każdego dania. Znakomicie łączy się m.in. z selerem czy kozieradką i tworzy razem z nimi idealne połączenie, zastępując tym samym przyprawy w płynie. Aby zrobić domową maggi, należy pokroić drobno zioła i połączyć je z sosem sojowym.
Seler jako zamiennik
Kolejnym odpowiednikiem maggi może być seler. Ma podobny smak do lubczyku i do popularnej przyprawy w płynie. Jeśli dodamy selera do gotującej się potrawy, wówczas odda on cały swój smak.
Inną możliwością jest zrobienie własnej suszonej mieszanki. W tym celu należy ususzyć włoszczyznę, a następnie zmielić ją wraz z suszonymi grzybami i mieszanką ulubionych przypraw. Taki dodatek na pewno polepszy smak naszych potraw i równocześnie nam nie zaszkodzi.
Jeżeli nie chcesz stosować ziół, wykorzystaj zwyczajny sos sojowy. Ten słony dodatek o silnym smaku umami podkręci smak warzyw i mięsa.