Dżem z rabarbaru może być idealnym słodko-kwaśnym dodatkiem do wypieków, naleśników czy innych specjałów. Jeśli chcesz zatrzymać wyjątkowy smak tego sezonowego warzywa na dłużej, zamknij go w słoiku. Jak przyrządzić domową konfiturę rabarbarową?
Dżem z rabarbaru – smaczny dodatek do naleśników, kanapek i wypieków
Dżem rabarbarowy z dodatkiem imbiru to dobry pomysł na zachowanie smaku lata na dłużej. Konfitury możemy z sukcesem użyć jako nadzienia do drożdżówek czy innych deserów przyrządzanych jesienią. Nie należy zapomnieć, że w rabarbarze znajdują się spore ilości szczawianów, a więc powinni na niego uważać szczególnie ludzie z kamicą nerkową lub osoby, które mają predyspozycje do tworzenia się kamieni.
Składniki:
150 ml soku z cytryny
400 g cukru
1 kg rabarbaru
opakowanie środka żelującego
łyżeczka startego imbiru
Sposób przygotowania:
Umyj rabarbar, usuń końcówki i pokrój go na kawałki. Przełóż go do większego, płaskiego garnka, dodaj starty imbir, środek żelujący i sok z cytryny, po czym całość dokładnie pomieszaj. Postaw garnek na gazie i podgrzewaj, mieszaj regularnie. Gdy rabarbar będzie się sklejał, dosyp do niego cukier i ponownie zamieszaj.
Wszystko gotuj do czasu, aż warzywo prawie się rozpadnie. Jeszcze gorący dżem umieszczaj w czystych słoiczkach, potem je zakręć i postaw spodem do góry.
Własnoręcznie wykonane przetwory przynoszą nie tylko wielką frajdę, ale dają także gwarancję, że są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków ani konserwantów.