Smakowity dżem z rabarbaru – jak go zrobić? Poznaj najprostszy przepis

dżem z rabarbaru
fot. Unsplash

Dżem z rabarbaru może być idealnym słodko-kwaśnym dodatkiem do wypieków, naleśników czy innych specjałów. Jeśli chcesz zatrzymać wyjątkowy smak tego sezonowego warzywa na dłużej, zamknij go w słoiku. Jak przyrządzić domową konfiturę rabarbarową?

   

Dżem z rabarbaru – smaczny dodatek do naleśników, kanapek i wypieków

Dżem rabarbarowy z dodatkiem imbiru to dobry pomysł na zachowanie smaku lata na dłużej. Konfitury możemy z sukcesem użyć jako nadzienia do drożdżówek czy innych deserów przyrządzanych jesienią. Nie należy zapomnieć, że w rabarbarze znajdują się spore ilości szczawianów, a więc powinni na niego uważać szczególnie ludzie z kamicą nerkową lub osoby, które mają predyspozycje do tworzenia się kamieni.

Składniki:
150 ml soku z cytryny
400 g cukru
1 kg rabarbaru
opakowanie środka żelującego
łyżeczka startego imbiru

   

Sposób przygotowania:
Umyj rabarbar, usuń końcówki i pokrój go na kawałki. Przełóż go do większego, płaskiego garnka, dodaj starty imbir, środek żelujący i sok z cytryny, po czym całość dokładnie pomieszaj. Postaw garnek na gazie i podgrzewaj, mieszaj regularnie. Gdy rabarbar będzie się sklejał, dosyp do niego cukier i ponownie zamieszaj.

Wszystko gotuj do czasu, aż warzywo prawie się rozpadnie. Jeszcze gorący dżem umieszczaj w czystych słoiczkach, potem je zakręć i postaw spodem do góry.

   

Własnoręcznie wykonane przetwory przynoszą nie tylko wielką frajdę, ale dają także gwarancję, że są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków ani konserwantów.

Udostępnij:
   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę