Placki z cukinii to bardzo smaczny przysmak, który uwielbiają wszyscy – dorośli i dzieci. Chrupiąca panierka dodaje im niezwykłego smaku. Zrobisz je błyskawicznie, dlatego koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Cukinia jest bardzo zdrowa i co najlepsze – pyszna w smaku. Można przygotować z niej wiele bardzo smacznych dań. Najczęściej przygotowuje się z nich placki – tarte jak ziemniaczane lub pokrojone w plastry. Wiele osób obtacza plastry cukinii w bułce tartej, a następnie smaży na patelni. Jednak mało kto zna przepis na niezwykle chrupiącą panierkę. Jej sposób przygotowania nie jest skomplikowany, dlatego poradzi sobie każdy początkujący kucharz.
Placki z cukinii w chrupiącej panierce. Przepis
Składniki:
» 2 cukinie
» 1 łyżeczka soli
» 2 jajka
» 4 łyżki jogurtu naturalnego + pół łyżeczki soli
» 4 łyżki mąki
» olej roślinny
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, a następnie pokrój w plasterki. Przełóż do miski i dodaj sól, całość wymieszaj, potem przykryj folią i odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie cukinia puści wodę, wtedy ją odsącz.
Do miski wbij jajka i dodaj jogurt naturalny, wymieszaj wszystko trzepaczką. Dodawaj stopniowo mąkę i cały czas mieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Odsączone plastry cukinii obtaczaj w mące, a potem w przygotowanej panierce. Od razu wykładaj je na głęboki i rozgrzany tłuszcz, następnie smaż na średnim ogniu, aż zrobią się złociste i chrupkie.
I gotowe! Wykładaj placki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!