Ryby często goszczą na naszych talerzach. Część osób wprost za nimi przepada – otulone chrupiącą panierką są naprawdę pyszne. Każdemu zależy na tym, aby były one jak najbardziej świeże. Jednak często zdarza się, że poprzez niewłaściwe przechowywanie, ryby tracą świeżość przez co stają się mniej smaczne. Jak zatem prawidłowo przechowywać surowe egzemplarze? Podpowiadamy.
Przechowywanie surowych ryb
Odpowiednim miejscem do przechowywania surowych ryb jest oczywiście lodówka. Przed włożeniem ich do urządzenia, warto je najpierw starannie przygotować, po pierwsze oczyścić, umyć, a na końcu osuszyć papierowym ręcznikiem. Po wykonaniu tych czynności warto włożyć je do miski z lodem. Dzięki temu utrzymają świeżość nawet przez 2 dni.
W sklepie, podczas wyboru ryby warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Mięso ryby powinno być sprężyste. Natomiast po wyjęciu jej ze sklepowej lodówki, najlepiej od razu przełożyć ją do torby termicznej.
Rybę można też zamarynować. To dodatkowo przedłuży jej świeżość. Do tego celu warto użyć soku z cytryny, soli i cebuli. Mają one właściwości hamujące namnażanie drobnoustrojów.