Specjały takie jak swojski chleb, kiszone ogórki czy kiełbasa są klasykami polskiej kuchni. Ewidentnie należy do nich także wyborny smalec. Zrobienie popularnego smarowidła jest bardzo proste. Wystarczy skorzystać z dobrej receptury.
Kultowy smalczyk domowej roboty
Z całą pewnością smalec należy do grona kulinarnych przysmaków, obok którego nie można przejść obojętnie. Okazuje się, że bez problemu można go przyrządzić we własnej kuchni. Efekt jest nieporównywalny.
Dziś sięgniemy po przepis na klasyczny smalec, który zachwyci swoimi walorami szczególnie tych, którzy uwielbiają swojskie smaki. Oprócz słoniny i kiełbasy wykorzystamy w przepisie także warzywa i przyprawy.
Jakie składniki musimy przygotować?
100 g kiełbasy
300 g słoniny
5 g majeranku
7 ząbków czosnku
4 cebule
pieprz, sól
Wykonanie:
Zacznij od pokrojenia słoniny w drobną kostkę. Mięsiwo umieść w garnku z grubym dnem i podgrzewaj na małym gazie. Kiełbasę obierz ze skórki i również pokrój ją w małą kostkę. Podobnie zrób z cebulą. Obydwa składniki przełóż do wytopionej słoniny. Gdy skwarki nabiorą złotego koloru, wzbogać je o przyprawy. Mieszankę zdejmij z palnika, gdy cebula zrobi się miękka. Smalczyk odstaw do wystudzenia. Kiedy dostatecznie stężeje, możesz podać go wraz z pieczywem.