Zupa grzybowa z suszonych grzybów jest świetnym pomysłem na obiad praktycznie przez cały rok. Kiedy już posiadamy odpowiednie zbiory, warto przyrządzić tą zdrową i przepyszną zupę.
Składniki:
100 g grzybów suszonych lub 500-600 g świeżych
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
garść posiekanego koperku
2 duże marchewki
3-4 ziemniaki
1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego)
3 pełne łyżki śmietany 18 proc.
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Dzień przed przyrządzeniem zupy zalewamy grzyby 500 ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Jeśli mamy świeże grzyby, przebieramy je, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Nastepnie siekamy czosnek i cebulę. Wszystko razem smażymy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem, a także dodajemy posiekany koperek.
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dosypujemy do garnka z gorącym bulionem i gotujemy przez 15 minut. Potem dosypujemy zawartość patelni i chwilę gotujemy. Na sam koniec dodajemy zahartowaną śmietanę.