Kurczak niewątpliwie jest jednym z ulubionych mięs Polaków. Na jego bazie przygotowywanych jest mnóstwo potraw, które mogą świetnie się sprawdzić jako danie obiadowe. Poniżej jest z prostszych propozycji.
Składniki:
pierś kurczaka
gałązka świeżego rozmarynu
ząbek czosnku
łyżka słodkiej papryki
kilka oliwek
sól, pieprz
dwie łyżki masła
Sposób przygotowania:
Pierś płuczemy i usuwamy niepotrzebne fragmenty tłuszczu. Suszymy i kroimy na plastry średniej grubości. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z solą, pieprzem i papryką. Mieszanką smarujemy kurczaka z obu stron lub zostawiamy go w marynacie przez 40 minut.
Masło rozgrzewamy na patelni i zaczynamy smażyć kurczaka. Dodajemy świeży rozmaryn. Kiedy mięso zacznie się rumienić, możemy je przykryć na kilka minut i podlewać masłem. W międzyczasie przygotowujemy ulubione składniki – risotto, pieczone ziemniaki czy surówkę.