Początek jesieni to czas, w którym królują sezonowe warzywa, takie jak papryka, cukinia czy kabaczek. To ostatnie warzywo będzie świetną bazą do zrobienia domowego gulaszu wegetariańskiego. Jego przyrządzenie nie zajmie ci zbyt wiele czasu, a receptura nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych.
Niektórzy uważają, że kabaczek i cukinia to to samo, jednak zauważymy pomiędzy nimi pewne różnice. Co prawda, należą do tej samej grupy warzyw, lecz mają nieco inny smak i kolor. Kabaczek jest bardziej dojrzały, a poza tym jest większy niż cukinia i ma pestki.
Z kabaczka możemy zrobić rozmaite potrawy, również wegetariańskie. Tym razem prezentujemy przepis na gulasz kabaczkowy, który jest w smaku delikatny i aromatyczny. Chociaż danie jest wegetariańskie, jest też bardzo sycące. Oto przepis.
Gulasz z kabaczka
Składniki:
1 szklanka pokrojonego w kostkę kabaczka
4 duże pomidory
około 6 pieczarek
olej do smażenia
1 szklanka posiekanej czerwonej papryki
1 duża cebula
papryka ostra w proszku
2 ogórki kiszone
majeranek
sól
ziele ang.
liść laurowy
1-2 łyżki mąki do zagęszczenia
Przygotowanie:
Zaczynamy od umieszczenia pokrojonej cebuli na rozgrzanej patelni – warzywo powinno się delikatnie zeszklić. Dorzucamy posiekane pieczarki oraz pozostałe umyte i rozdrobnione warzywa. Podlewamy niewielką ilością wody i doprawiamy do smaku. Pomidory (najlepiej bez skórki) kroimy w grubą kostkę. Możemy też wykorzystać pomidory z puszki. Zalewamy nimi powstający sos i przykręcamy ogień. Gulasz przykrywamy pokrywką i dusimy kilkadziesiąt minut. Gdy będzie zbyt rzadki, zagęszczamy go łyżką mąki.
Gulasz z kabaczka – z czym go podawać? Kilka pomysłów
Gulasz wegetariański będzie smakował wybornie w towarzystwie ryżu, kaszy lub placków ziemniaczanych i śmietany.