Soczyste i wyraziste w smaku marynowane pieczarki. Poznaj ten przepis

Marynowane pieczarki
fot. Pixabay

Marynowane pieczarki to pyszna przekąska, którą można kupić albo przygotować samodzielnie. Ta druga opcja da gwarancję na to, że marynata będzie dokładnie taka, jak chcemy – nie za ostra i nie za łagodna. Można ją z powodzeniem dodać do sałatki, obiadu lub przystawek.

REKLAMA

Pieczarki należą do najpopularniejszych grzybów naszej rodzimej kuchni. Są dostępne praktycznie w każdym sklepie i nie kosztują zbyt wiele. Choć nie mają tak przyjemnego aromatu, jak grzyby leśne, to można je kupić przez cały rok. Dlatego przetwory czy dania z ich dodatkiem można zrobić w dowolnym czasie. My zachęcamy do przygotowania wyśmienitych pieczarek w marynacie.

Przepis na marynowane pieczarki o wyrazistym smaku

Składniki:
1 l wody
1 marchewka
1 szklanka octu
1 cebula
1 kg małych pieczarek
2 łyżki cukru
4 listki laurowe
1 łyżka gorczycy
1,5 łyżki soli

REKLAMA

Przygotowanie:
Zacznij od opłukania i obrania pieczarek. Pokrój cebulę w krążki, a marchewkę w talarki lub słupki. Grzyby i warzywa przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na niewielkim gazie 5 minut. Potem wyjmij je łyżką cedzakową. Przyszykuj słoiczki, wyparz je i włóż do nich pieczarki. Do każdego dodaj trochę marchewki i cebuli. Nie zapomnij też o dodaniu listka laurowego i ziaren gorczycy.

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą, wymieszaj ją z octem. Taką gorącą marynatę wlej do pieczarek. Słoiki dobrze zakręć i wstaw do garnka z gorącą wodą. Pasteryzuj je przez 20 minut.

REKLAMA

Podziel się: