Krem z dyni należy do typowo jesiennych zup. To aromatyczne, rozgrzewające danie doskonale sprawdzi się na coraz chłodniejsze dni. Smak sezonowej zupy wzbogaci uwielbiana przyprawa curry. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny krem z dyni.
Niedługo przywitamy jesień. O tej porze roku warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce, takie jak papryka, śliwki, winogrona czy jabłka. Wśród nich nie może zabraknąć też królowej jesiennych warzyw, czyli dyni. Świetnym pomysłem jest przygotowywanie obiadu na bazie tego warzywa. Aromatyczna zupa krem z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Poniżej wyjaśniamy, jak ją przyrządzić.
Przepis na krem z dyni z marchewką i curry
Składniki:
2 kg dyni
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka curry
2 marchewki
2 płaskie łyżki oliwy
1 łyżeczka imbiru w proszku
pieprz i sól
1 łyżeczka kurkumy
1 pęczek natki pietruszki
Dodatek:
domowe grzanki
Przygotowanie:
Myjemy, obieramy i kroimy dynię oraz marchewki. Warzywa mieszamy z łyżką oliwy i posiekanym czosnkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dynię i marchewki rozkładamy na blaszce wyścielonej warstwą papieru do pieczenia i pieczemy do miękkości. Upieczone warzywa przekładamy do garnka, zalewany 2 litrami wrzącej wody i gotujemy przez ok. 20 minut. Na koniec miksujemy warzywa na krem, doprawiamy curry, imbirem, pieprzem, solą i kurkumą. Zupę krem z dyni podajemy z domowymi grzankami albo groszkiem ptysiowym i niewielką ilością oliwy. Smacznego!