Jeśli przepadasz za naleśnikami i chcesz je zamienić w smaczną, pożywną potrawę, przygotuj z nich krokiety z grzybami leśnymi. Będzie to danie sezonowe, ale gdy nie masz dostępu do świeżych, leśnych grzybów, to zamiast nich użyj pieczarek albo grzybów mrożonych.
Krokiety to doskonały pomysł na obiad. Możesz je zaserwować z surówką lub gorącym, czerwonym barszczem. Specjał z poniższego przepisu zawiera apetyczną panierkę, ale jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność potrawy, po prostu z niej zrezygnuj.
Krokiety z grzybami leśnymi – przepis
Składniki:
Na ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1 szklanka mąki
szczypta soli
1 łyżka oleju
Na farsz:
2 łyżki masła
50 dag leśnych grzybów
1 jajko
1 cebula
pieprz, sól
tymianek
gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
szklanka tartej bułki
1 jajko
olej do smażenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy – powinno mieć teksturę lekko gęstej śmietanki. Odstawiamy je na ok. 10-15 minut, a później smażymy cienkie naleśniki. Oczyszczamy grzyby i drobno je kroimy. Siekamy cebulę i krótko podsmażamy ją na maśle, dorzucamy grzyby. Całość oprószamy pieprzem i solą, dodajemy gałkę i tymianek, dusimy do czasu, aż cały płyn odparuje. Nadzienie studzimy, dodajemy jajko, mieszamy i doprawiamy do smaku. Naleśniki smarujemy farszem i formujemy z nich krokiety, a następnie panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Krokiety kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na złoty kolor z każdej strony.