naleśniki japońskie
fot. screen Youtube / Thy Than

Naleśniki możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Na naszych stołach zazwyczaj królują płaskie placki. Jednak wart uwagi jest przepis, który pochodzi wprost z Japonii. Tamtejsze naleśniki są o wiele grubsze, a ich ciasto jest wyjątkowo puszyste. Receptura zaskakuje prostotą.

Naleśniki japońskie

Każdy, kto ich spróbował, wie, że ich jedzenie to czysta przyjemność. Przysmak błyskawicznie znika z talerzy. Różni się od naszych rodzimych placków głównie tym, że jest bardziej puszysty. Jak uzyskać taki efekt? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki:
65 g szklanki mąki
15 ml tłustego mleka
woda
2 jajka
20 g cukru
5 g ekstraktu waniliowego
masło
cukier puder
3 g proszku do pieczenia
syrop klonowy
2 g soli

Sposób przygotowania:
Najpierw oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z mlekiem i ekstraktem waniliowym, a potem dodaj do nich sól, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj całość na jednolitą masę. Białka ubij na pianę, a następnie zacznij dodawać do nich cukier i ubijaj dalej. Powinieneś otrzymać sztywną pianę przypominającą bezę. Przełóż ją do wcześniej przyrządzonej masy z żółtek – najlepiej partiami. Obydwie masy połącz ze sobą delikatnie przy użyciu szpatułki. Natłuść patelnię – użyj do tego celu papierowego ręcznika i podgrzej ją. Na gorące naczynie wykładaj porcje ciasta naleśnikowego, dodaj także łyżkę wody. Naleśniki przykryj i smaż na niewielkim gazie przez około 5 minut. Gdy ten czas minie, na wierzchu potrawy wyłóż kolejną porcję ciasta, nie zapominając o dolaniu łyżki wody. Naczynie przykryj i smaż naleśniki przez 4 minuty. Potem ostrożnie przewróć je na drugą stronę i smaż następne 4 minuty. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Oczywiście możesz dodać także owoce.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę