Śliwki w occie własnej roboty deklasują te gotowe ze sklepu. Są smaczniejsze i zazwyczaj nie zawierają tak dużej ilości octu. Dziś sięgniemy po łatwy przepis na śliwki w occie – będą znakomitym dodatkiem do obiadu, sałatek lub smaczną przekąską.
Idealne śliwki o occie muszą być chrupiące, dość twarde i mało octowe. Aby takie zrobić, najpierw musimy zaopatrzyć się w twarde, mięsiste i niezbyt soczyste owoce (np. odmianę węgierkę, którą można łatwo oddzielić od pestki). Na ten przetwór nie nadają się śliwki mocno dojrzałe i miękkie.
Śliwki w occie – przepis
Składniki:
ok. 40 dag cukru do octu
2 kg twardych śliwek
ok. 20 dag cukru do zasypania śliwek
kawałek kory cynamonu
łyżka goździków
ok. 1/2 l octu spirytusowego
Sposób przygotowania:
Śliwki płuczemy i osuszamy, a następnie każdą sztukę nacinamy i usuwamy pestkę. Owoce bez pestek umieszczamy w garnku. W oddzielnym garnku musimy zagotować ocet, cynamon, goździki i 400 g cukru. Gorącą mieszankę wlewamy do naczynia ze śliwkami, a potem przykrywamy. Mieszamy zawartość co parę godzin. Gdy minie doba owoce odcedzamy z octu, przekładamy do słoików i zasypujemy resztą cukru. Słoiki zakręcamy i odstawiamy, a ocet zlewamy do butelek i stawiamy w ciemnym miejscu. Można doprawiać nim dania. Z kolei śliwki będą znakomitym dodatkiem do mięs.