Pierś z kurczaka jest częstym gościem na naszych stołach w przypadku propozycji obiadowych. Poniższy przepis na faszerowaną pierś sprawi, że cała rodzina z pewnością naje się do syta.
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
200 g sera żółtego w kawałku
kilka plastrów wędliny (lub 4 bardzo duże plastry)
2 łyżki zimnego masła
łyżka słodkiej papryki
łyżka tymianku
1 duże jajko
bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, tymianek i słodką paprykę i mieszamy. W drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Na pierś z kurczaka układamy plasterki szynki, mniejsze kawałki żółtego sera i porcję masło.
Mięso zawijamy w roladki i wbijamy wykałaczkę. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu, co jakiś czas je obracając. Po wyjęciu można je przełożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.