Szarlotka to chyba najpyszniejszy wypiek z jabłkami. A czy próbowałeś kiedyś tego ciasta z dodatkiem innych owoców? Wypróbuj poniższy przepis na bajeczną szarlotkę ze śliwkami, a przekonasz się, że warto. Jabłka i śliwki to naprawdę zgrany duet.
Tradycyjną szarlotkę piecze się na kruchym cieście. Ten deser uwielbia dodatek owoców. A my przepadamy za kombinacją soczystości i kruchości. Klasycznej szarlotce brakuje trochę apetycznej barwy, więc urozmaicimy ją o śliwki. Koniecznie przetestuj to niezwykłe połączenie.
Przepis na szarlotkę ze śliwkami
Składniki:
Na ciasto:
2 żółtka
2 szklanki mąki
120 g masła
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na masę:
75 dag śliwek
1 kg jabłek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Na kruszonkę:
1 szklanka mąki
150 g masła
4-5 łyżek wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy trochę masła, wszystko siekamy i rozkruszamy w palcach. Dodajemy cukier puder i żółtka, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię i schładzamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i siekamy na kawałki. Przekładamy je do garnka, wsypujemy 2 łyżki cukru i prażymy do czasu, aż zaczną się rozpadać, a większość płynu odparuje. Myjemy śliwki, osuszamy i usuwamy pestki. Umieszczamy je w garnku, dodajemy resztę cukru i dusimy, aż będą się rozpadać i odparuje nadmiar płynu. Łączymy jabłka ze śliwkami, dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną, studzimy.
Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – pieczemy na rumiano. W międzyczasie z podanych produktów robimy kruszonkę. Przekładamy owoce na podpieczony spód, a wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Deser pieczemy w 180°C przez ok. 45 minut.