Ciasto ucierane z jabłkami
fot. Pixabay

Latem najczęściej sięgamy po maliny, truskawki czy porzeczki, a gdy nachodzi jesień, na naszych stołach królują śliwki, gruszki i oczywiście jabłka. To właśnie te ostatnie należą do najbardziej lubianych owoców w Polsce – nic dziwnego, są smaczne w każdej postaci. Dzisiaj prezentujemy szybki przepis na zjawiskowe ciasto ucierane z jabłkami. Każdy, kto skosztuje tego placka, będziecie zachwycony jego delikatnym smakiem.

 

Ciasto ucierane z jabłkami – przepis

Składniki:
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
1 kg jabłek
250 g masła (miękkiego)
5 jajek
szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
100 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Obierz jabłka i pokrój je w ósemki lub ćwiartki. Oczywiście wcześniej usuń z nich gniazda nasienne. Rozgrzej na patelni dwie łyżeczki masła, wrzuć owoce, a następnie zasyp je 2 łyżkami cukru i cynamonem. Smaż jabłka przez kwadrans, a potem ostudź. Aby przygotować ciasto ucierane, pozostałą część masła ubij z resztą cukru na puszystą masę. Dodawaj do niej po jednym żółtku, ciągle miksując. W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Obie masy delikatnie ze sobą połącz, wsyp obie mąki i proszek do pieczenia. Miksuj na niewielkich obrotach. Jabłka układaj na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i zalej płynną masą. Deser z jabłkami piecz przez 45 minut w piecu nagrzanym do 180°C. Później ostudź go i posyp cukrem pudrem. Smacznego.

   

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę