Czy jest coś gorszego niż zapomnieć o rozmrożeniu ryby, gdy nadchodzi pora obiadowa? Jeżeli zapomniałeś o wyjęciu filetów z zamrażarki przed posiłkiem, nie wpadaj w panikę. Mamy rewelacyjny sposób na rozwiązanie tego problemu.
Jak błyskawicznie rozmrozić filety z ryby?
Najpierw wyciągnij rybę z zamrażarki i połóż ją na blacie. Upewnij się, czy woreczek foliowy, w którym mięso jest zapakowane, jest cały. Gdy nie zauważysz w nim żadnych korozji czy dziur, możesz przejść do następnego etapu.
Do naczynia wlej mleko o temperaturze pokojowej i umieść w nim rybę w plastikowym opakowaniu. Jeśli zaobserwujesz, że zewnętrzna otoczka lodu zniknęła, wyjmij filety z folii. Po paru minutach połóż rybę na sitku i odstaw ją, aby nadmiar płynu odciekł. Następnie starannie osusz filety za pomocą ręcznika papierowego i gotowe – możesz już doprawić mięso.
Prosta metoda z piekarnikiem
Z tej metody mogą skorzystać zwłaszcza ci, którzy nie kupują ryby w postaci filetów, ale w całości. Co ciekawe, taki sposób pomaga jeszcze bardziej zminimalizować pracę przy rozmrażaniu.
Całą rybę należy umieścić w zimnym piekarniku, a po chwili ustawić taką temperaturę, w jakiej miałaby się grzać. Już po około 25 minutach (w zależności od rozmiarów ryby) można cieszyć się zdrowym i smacznym posiłkiem.