Zupa z sezonowych owoców i warzyw to doskonały pomysł na obiad w chłodny, jesienny dzień. Krem z gruszki i pietruszki to świetna i prosta propozycja na wyśmienity, wzmacniający oraz rozgrzewający posiłek. Znakomity w deszczowe dni. Sprawdź, jak przyrządzić krem z soczystych, sezonowych gruszek oraz niezwykle aromatycznej pietruszki.
Jesień to sezon na orzechy, jabłka, dynię i gruszki. To także czas na aromatyczne, korzenne przyprawy, takie jak anyż, cynamon, goździki. Składniki te bardzo dobrze komponują się ze sobą w kuchni, a Ty zrobisz z nich unikalne, rozgrzewające i pyszne potrawy.
Kremy są bardzo zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Danie z gruszki i pietruszki to rozgrzewająca zupa, która wzmacnia organizm i działa przeciwzapalne.
Krem z gruszki i pietruszki – przepis
Składniki (na 4 porcje zupy):
2 gruszki
2 większe korzenie pietruszki
1 l bulionu warzywnego
łyżka masła
400 ml mleka kokosowego
nasiona słonecznika (opcjonalnie)
pieprz
sól
2 goździki
Przygotowanie:
Zaczynamy od pokrojenia pietruszki na mniejsze kawałki. Przekładamy ją do garnka z grubym dnem, a następnie podsmażamy na maśle. Wrzucamy goździki, obrane i posiekane gruszki, smażymy parę minut. Wlewamy bulion jarzynowy tak, aby przykrył zawartość w garnku i gotujemy na małym gazie, aż pietruszka zmięknie. Dolewamy mleko kokosowe, dobrze mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą i przy użyciu blendera robimy gładki krem. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, wlewamy więcej wywaru i mieszamy. Krem z gruszki i pietruszki warto podać z prażonymi nasionami słonecznika – wystarczy przez moment podprażyć je na suchej, teflonowej patelni, aż staną się chrupiące i aromatyczne.