REKLAMA
ShareInfo.plKulinaria3 sztuczki, o których wiedzą tylko szefowie kuchni. Nr 2 zaskakuje

3 sztuczki, o których wiedzą tylko szefowie kuchni. Nr 2 zaskakuje

sztuczki

Sztuczki kulinarne przydają się podczas przygotowywania potraw. Znacząco skracają czas gotowania, ale co najważniejsze – sprawiają, że posiłki są jeszcze bardziej smaczniejsze. Oto 3 sztuczki, o których wiedzą tylko szefowie kuchni. Numer 2 zaskoczy nawet najbardziej zaawansowanych kucharzy.

REKLAMA

Każdy kto gotuje na co dzień wykorzystuje różne sztuczki kulinarne, aby przyspieszyć sobie pracę czy też dodać smaku potrawie. Najbardziej znane sztuczki to dodawanie szczypty soli do białek, by lepiej się ubiły, albo dodanie proszku budyniowego do ciasta naleśnikowego. Ale są pewne trzy triki, o których nie ma pojęcia nawet najbardziej zaawansowany domowy kucharz. Poznaj sztuczki szefów kuchni!

3 ciekawe sztuczki szefów kuchni. Nr 2 zaskoczy każdego

sztuczki

1. Ryba z niezwykle delikatną skórką

Rybę zazwyczaj smażymy na oleju, doprawioną wcześniej pieprzem oraz solą. Jest jednak pewien sposób, który sprawi, że ryba będzie miała niezwykle delikatną skórkę. Przed smażeniem ryby natrzyj ją lekko majonezem – smak będzie obłędny, a skórka delikatna.

2. Najlepsze naleśniki 

Naleśniki uwielbia chyba każdy. Większość osób zna najbardziej popularną sztuczkę – dodanie wody gazowanej do ciasta. Okazuje się, że nie jest to najlepszy trik. Szefowie kuchni polecają dodać do ciasta naleśnikowego dwie łyżki kwaśniej śmietany niezależnie od tego, jakiego przepisu używasz. Dzięki temu naleśniki będą smaczne jak nigdy dotąd.

3. Kremowe puree ziemniaczane

Do ziemniaków najczęściej dodajemy masło, mleko lub śmietanę by uzyskać kremową konsystencję. Warto jednak skorzystać ze sztuczki najlepszych kucharzy. Aby puree było idealnie gładkie i kremowe trzeba wysuszyć ziemniaki. Jak to zrobić? Wystarczy, że po ugotowaniu ziemniaków od razu wrzucisz je na patelnię i na niewielkim ogniu podgrzejesz. Dopiero kiedy pozbędą się one nadmiaru wody, możesz je przygotować dodając masło, mleko lub śmietankę. Ten sposób jest rewelacyjny.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA