Jesienią, ciasta owocowe goszczą na naszych stołach znacznie rzadziej. Sięgamy częściej po dary jesieni, np. dynie albo śliwki. Coraz chętniej i częściej korzystamy ze sprawdzonych receptur na tradycyjne ciasta. Zamieściliśmy dla was znakomity przepis Ewy Wachowicz na sernik z brzoskwiniami z syropu. Gospodyni programu o gotowaniu i jurorka nowego show kulinarnego podzieliła się recepturą na swoim blogu.
Przepis Ewy Wachowicz na sernik z brzoskwiniami z syropu
Składniki:
na ciasto:
1 jajko
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
na masę serową:
pół kilograma sera białego
1 budyń śmietankowy
pół szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
3 żółtka
100 g masła
na pianę:
¾ szklanki cukru
szczypta soli
3 białka
Sposób przygotowania:
Przesiej mąkę, dodaj do niej zimne masło, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wbij 1 jajko i nożem zagniataj ciasto, posiekaj przy tym masło na mniejsze kawałeczki. Zagniataj ciasto rękoma, opcjonalnie za pomocą robota kuchennego. ¼ ciasta przełóż do woreczka lub na talerzyk i włóż do zamrażalnika. Większą część rozwałkuj i umieść na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do pieca rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 12 minut lub do chwili, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj żółtka. Białka odłóż na później. Przełóż do masy także ser (najlepiej twarogowy, z wiaderka). Wsyp budyń i zmiksuj. Masę przełóż na podpieczony spód, a potem układaj na wierzchu brzoskwinie z puszki. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj na sztywno. Wsyp cukier i jeszcze przez chwilę ubijaj. Przełóż na owoce. Wprost na ciasto zetrzyj na tarce o większych oczkach pozostałą część zmrożonego ciasta. Piecz sernik w 180°C przez 45 minut. Zostaw do całkowitego ostygnięcia w piecu.