Czym zastąpić jajko w przepisie?

Zamknięci w domach z nudów zaczynamy odkrywać swoje kulinarne talenty. Niestety nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką aby przygotować danie według przepisu. W wielu z nich składnikiem są jaja. Czym możesz je zastąpić, aby nie iść specjalnie do sklepu?

   

W ostatnich czasach spędzanie czasu w kuchni jest naszym sposobem na relaks. Kiedy czegoś zabraknie, nie chce nam się iść specjalnie do sklepu i stać w kolejkach. Gdy zabraknie jajek z powodzeniem można zastąpić je innym produktem spożywczym. Jakim?

Redakcja Papilot przygotowała listę produktów, które mogą zastąpić jajko. Podane ilości składników odpowiadają jednemu jajku. Po pierwsze można wykorzystać siemię lniane (zmiksowana 1 łyżka z 3 łyżkami wody), nasiona chia (wymieszana 1 łyżka z 1/3 szklanki wody – odczekać 15 minut), białko sojowe (wymieszać 1 łyżkę na 3 łyżki wody), żelatyna (1 łyżka na 1 łyżkę wody).
Z powodzeniem można wykorzystać również owoce i warzywa. Wystarczy zmiksować 1/2 średniego banana, by uzyskać zbliżoną strukturę do jajka. Można również wykorzystać przecier jabłkowy (1/4 szklanki) albo masło orzechowe (3 łyżki).

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News