Czym zastąpić jajko w przepisie?

REKLAMA

Zamknięci w domach z nudów zaczynamy odkrywać swoje kulinarne talenty. Niestety nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką aby przygotować danie według przepisu. W wielu z nich składnikiem są jaja. Czym możesz je zastąpić, aby nie iść specjalnie do sklepu?

W ostatnich czasach spędzanie czasu w kuchni jest naszym sposobem na relaks. Kiedy czegoś zabraknie, nie chce nam się iść specjalnie do sklepu i stać w kolejkach. Gdy zabraknie jajek z powodzeniem można zastąpić je innym produktem spożywczym. Jakim?

REKLAMA

Redakcja Papilot przygotowała listę produktów, które mogą zastąpić jajko. Podane ilości składników odpowiadają jednemu jajku. Po pierwsze można wykorzystać siemię lniane (zmiksowana 1 łyżka z 3 łyżkami wody), nasiona chia (wymieszana 1 łyżka z 1/3 szklanki wody – odczekać 15 minut), białko sojowe (wymieszać 1 łyżkę na 3 łyżki wody), żelatyna (1 łyżka na 1 łyżkę wody).
Z powodzeniem można wykorzystać również owoce i warzywa. Wystarczy zmiksować 1/2 średniego banana, by uzyskać zbliżoną strukturę do jajka. Można również wykorzystać przecier jabłkowy (1/4 szklanki) albo masło orzechowe (3 łyżki).

Podziel się: