Polska kuchnia pierogami stoi. Przepadamy za nadziewanymi mięsem, serem lub kapustą i grzybami. Jeśli jednak chcecie odkryć nową formę tego dania, zróbcie ciasto na pierogi dodając do niego drożdże. Otrzymacie pierogi puszyste, lekkie i przede wszystkim smaczne.
Klasyczne ciasto na pierogi przygotowuje się z mąki oraz ciepłej wody. Można także wzbogacić je o olej i jajko. A że ciasto na pierogi z drożdżami wymaga nieco większej ilości dodatków, to odwdzięczy się niewyobrażalną miękkością i puszystością. Pierogów nie będziemy gotować, a piec. Dzięki temu nabiorą złocistej barwy, będą też niebywale chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Można podać je na obiad, ale mogą być też świetną przekąską.
Przepis na puszyste i lekkie ciasto na pierogi z dodatkiem drożdży
Składniki:
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
8 dag masła lub oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, łyżkę mąki, a potem wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól, roztopione masło oraz wyrośnięty zaczyn. Składniki mieszamy łyżką, a następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy. Gładką i sprężystą masę okrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy większy swoją objętość, zabieramy się za formowanie pierogów. Dzielimy ciasto na 3-4 części, każdą po kolei cienko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy z niej kółka. Na krążki umieszczamy porcje ulubionego nadzienia, starannie zlepiamy brzegi pierogów. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Każdego pieroga smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez 25 minut.
Rada:
Drożdżowe pierogi znakomicie smakują z farszem szpinakowo-serowym lub warzywnym. Nadzienie mięsne też świetnie do nich pasuje. Do pierogów można dołączyć domowy sos czosnkowy lub dip przyrządzony na bazie jogurtu naturalnego.