Pyszny sos czosnkowy. Idealnie sprawdzi się do wielu potraw

Fot. Pixabay.com

Sos aioli przyrządzony na bazie pieczonego czosnku jest pysznym pomysłem na wzbogacenie wielu potraw. Wystarczy użyć kilku składników i poświęcić kilka minut, aby cieszyć się pysznym smakiem.

REKLAMA

Sos aioli jest idealnym dodatkiem do burgerów, kanapek, sałatek czy frytek. Cała tajemnica leży w procesie pieczenia czosnku, który dodaje wspaniałego aromatu i smaku.

Składniki:

REKLAMA

1 główka czosnku
150 ml majonezu
oliwa extra vergine
sok z 1/4 cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Główkę czosnku owijamy w aluminiową folię, kropimy oliwą i solimy, po czym pieczemy przez godzinę. Następnie wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Podziel się: