Fot. Pixabay.com

Sos aioli przyrządzony na bazie pieczonego czosnku jest pysznym pomysłem na wzbogacenie wielu potraw. Wystarczy użyć kilku składników i poświęcić kilka minut, aby cieszyć się pysznym smakiem.

Sos aioli jest idealnym dodatkiem do burgerów, kanapek, sałatek czy frytek. Cała tajemnica leży w procesie pieczenia czosnku, który dodaje wspaniałego aromatu i smaku.

Składniki:

1 główka czosnku
150 ml majonezu
oliwa extra vergine
sok z 1/4 cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Główkę czosnku owijamy w aluminiową folię, kropimy oliwą i solimy, po czym pieczemy przez godzinę. Następnie wyciskamy czosnek z łupinek, rozgniatamy widelcem i mieszamy z majonezem i sokiem z cytryny. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria