Po kurczaka zazwyczaj sięgamy wtedy, gdy planujemy przejść na dietę. Mięso to w porównaniu np. z wieprzowiną jest delikatniejsze dla naszego przewodu pokarmowego. Warto jednak zwrócić uwagę na jeden detal, który wskaże nam, jaka ilość białka znajduje się w danej porcji. Ubogie w ten składnik pokarmowy porcje będą miały specyficzne białe prążki.
Z kurczaka przygotować można wiele smacznych dań. Dzięki nim można w prosty sposób dostarczyć sobie energii i potrzebnych do budowy tkanki mięśniowej białek. Aby jednak stało się to realne, powinniśmy wybrać dobre mięso. Nie każde bowiem odznaczać się będzie należytą zawartością substancji pokarmowych.
Jak wybrać odpowiednią pierś z kurczaka w sklepie?
Wybierając piersi z kurczaka, sięgajmy zawsze po takie, które mają jednakową bladoróżową barwę i jak najmniej białych prążków. Delikatne naloty na mięsie to bowiem znak, że dana porcja zawiera sporo tłuszczu. Na tym nie koniec. Pręgowana pierś z kurczaka może pochodzić od zwierzęcia, które prawdopodobnie dostawało sterydy i antybiotyki. Substancje te mają na celu przyspieszyć wzrost drobiu.
Szybki rozwój kurczaków przyczynia się do występowania dysmorfii mięśni, a w rezultacie do zmniejszonej zawartości białka oraz innych związków odżywczych w mięsie. To właśnie dlatego, w strukturze kurzej piersi widoczne są białe paski tłuszczu. Mimo że mięso z prążkami nam nie zaszkodzi, to także nie wniesie do naszego organizmu zbyt wielu wartości odżywczych. Poza niższymi walorami w tym zakresie taka porcja będzie również twardsza. Będzie także mniej smakowita, ponieważ utrudniona będzie absorpcja przypraw. Nie warto zatem kupować takich produktów.