Czasami, mimo wielu starań rosół wychodzi mętny. Jednak da się go uratować. Wyjaśniamy, co zrobić, aby był bardziej klarowny. Patent z ziemniakiem jest niezawodny.
Rosół jest nie tylko pyszną zupą, ale także smakowitą bazą do wielu potraw. Aby jednak mógł nam dalej służyć, powinien być klarowny, ponieważ tylko wtedy będziemy mieć gwarancję, że dania będą miały apetyczny wygląd.
Rosół wyszedł mętny? Można go uratować
Przede wszystkim należy zacząć od trików, które zapobiegną mętnieniu. Należy pamiętać, aby bulion gotować powoli. Bulgocząca się woda będzie sprzyjać powstawaniu szumowin. W dodatku mięso trzeba umieszczać w zimnej wodzie i sukcesywnie je ogrzewać. Podczas uzupełniania wody w zupie, należy dolewać gorący płyn.
Gdy mimo wysiłku zmętnienia nie znikną, wciąż można doprowadzić bulion do pożądanego stanu. Wystarczy skorzystać z sitka lub łyżki cedzakowej i wyłowić je. To proces czasochłonny, ale w większości przypadków efektywny.
Jeśli mechaniczne usuwanie niepożądanych odłamków zakończy się fiaskiem, ostatnią deską ratunku jest ziemniak. Należy dodać do rosołu obraną i pokrojoną bulwę – wystarczy pół godziny, a wywar odzyska klarowność. W podobny sposób zadziała wrzucenie do bulionu goździka.