Ziemniaki do obiadu inaczej
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Ziemniaki to najczęstszy dodatek do obiadu. Można je przygotować w wielu wersjach, na przykład puree, pieczone w piekarniku lub gotowane. Ale jest pewien sposób, którego jeszcze nie próbowałeś. Sprawdź i koniecznie wypróbuj nowych smaków w kuchni.

Jeśli znudziły Ci się klasyczne przepisy na ziemniaki, to musisz koniecznie spróbować je upiec w zupełnie inny, ciekawy sposób. Nadaje on pysznego smaku i aromatu, dlatego warto ich wypróbować do obiadu. Poznaj przepis.

Ziemniaki do obiadu inaczej – pieczone ze śmietanką, serem i koperkiem

Ziemniaki do obiadu inaczej
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Ziemniaki najpierw trzeba ugotować do miękkości, a potem upiec z dodatkiem śmietanki, kopru i odrobiny sera. Takie połączenie daje niepowtarzalny smak, idealny jako dodatek do obiadu. Ten przepis na pewno zaskoczy twoich bliskich.

Składniki:

» 1 kg ziemniaków
» 3 łyżki śmietany 18%
» 3 łyżki posiekanego koperku
» 50g startego sera, np. cheddar
» sól, pieprz
» czosnek granulowany

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i umyj, następnie ugotuj je do miękkości, a potem odcedź i pokrój w plastry. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.

Śmietanę dodaj do miseczki, następnie wsyp posiekany koperek, cienko starty ser, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość pomieszaj i dodaj do ziemniaków.

Wymieszaj ziemniaki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Piecz przez około 10-15 minut, aż się zarumienią. Podawaj jako dodatek do obiadu, smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę