Makowiec to klasyczny świąteczny wypiek, uwielbiany przez wielu smakoszy. Jego zrobienie nie jest wcale takie proste, a błędy są niestety kosztowne. Jeżeli pójdziemy na skróty, ciasto może pękać. Okazuje się, że istnieje kilka sposobów, jak temu zaradzić. Sprawdźcie, co zrobić, aby wyszło perfekcyjnie gładkie.
Masa z maku i bakalii zawinięta w ciasto drożdżowe ma wielu fanów. Do jej przygotowania potrzeba nieco zwinności i skrupulatnego podążania za recepturą. Nawet niewielka zmiana może sprawić, że makowiec nie wyjdzie. Dziś radzimy, co zrobić, aby ciasto nie pękło podczas pieczenia.
Makowiec nie będzie pękał podczas pieczenia, jeśli zastosujecie te triki
Podstawą udanego makowca jest ciasto. Gdy robimy makowiec drożdżowy, musimy dopilnować, aby drożdże wykonały swoją robotę. Zanim zawiniemy masę makową, musimy pozwolić ciastu wyrosnąć. Najlepiej odstawmy je w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut.
Istotne jest także użycie adekwatnej ilości farszu do wypełnienia deseru. Gdy będzie go za dużo – ciasto po prostu pęknie. Należy więc pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji w pieczeniu. Jeżeli kupiliśmy więcej masy makowej, niż zastosowaliśmy w przepisie, resztę możemy wykorzystać do innego deseru.
W przygotowywaniu rolady makowej ogromne znaczenie ma także sam proces zwijania ciasta. Należy to robić powoli i zorientować się, czy ciasto, aby na pewno starannie przylega do masy, która ma je wypełnić. Jeśli wszystko będzie w porządku, to w naszym wypieku nie powstaną przerwy, a szansa, że ciasto pęknie, zmaleje. Kolejny patent, który zabezpieczy makowiec przed pękaniem, polega na posmarowaniu jeszcze surowego ciasta rozbełtanym jajkiem. Czynność ta spowoduje, że ciasto utrzyma się w całości i dodatkowo zapewni naszemu wypiekowi ładną, złocistą barwę.